top of page
Search
  • Writer's pictureStoglej

Krhki flancati z beljakovo peno

Krhki flancati so naša najbolj slavna sladica. Za goste jih je začela pripravljati naša mama Jožica, ki je recept predala svoji naslednici, sedanji gospodinji Mileni. Slednja se je s flancati kar nekajkrat izkazala na ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij. Za svoje flancate je prejela tudi znak kakovosti, ki ga podelijo za dosežena tri zaporedna zlata priznanja.

Tradicionalno so flancati pri nas na mizi 15. avgusta, na "velko gospodnco," pa tudi ob rojstnih dnevih in drugih praznovanjih. Ker je pred nami praznični prvomajski vikend, z vami delimo naš recept za krhke flancate, da si z njimi posladkate praznovanje. K flancatom predlagamo še beljakovo peno in kozarec belega vina.


Krhki flancati

Sestavine:

60 dag bele moke

5 rumenjakov

5 žlic sladke smetane

7 žlic belega vina

2 žlici sladkorja

pol žličke soli

sok polovice limone


olje za cvrtje

sladkor v prahu za posip


Priprava:

Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo. Če je zmes preveč suha, dodamo še malo vina. Testo naj počiva pol ure, nato pa ga čim tanjše razvaljamo in s koleščkom razrežemo na pravokotnike, v vsak pravokotnik pa naredimo tri vzporedne zareze, pri čemer pazimo, da rob pravokotnika ostane cel. Pravokotnik vzamemo v roke, prepletemo trakove in ga spustimo v vroče olje. Ko se ocvrti flancati ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.


Beljakova pena

Sestavine:

5 beljakov

sok polovice limone

3 žlice sladkorja v prahu

3 žlice ribezove marmelade


Priprava:

Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg, nato pa nežno vmešamo limonin sok in marmelado. Izberete lahko katerokoli marmelado, pri nas je ponavadi ribezova, ker imamo veliko domačega ribeza.

Fotografija: Tomo Jeseničnik/visitsavinjska.com
546 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page